Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Rondom zwembaden

Zwembaden zijn in, zowel in de private als in de publieke sector. Een goede afwatering van de perrons rondom zwembaden is van groot belang voor de optimale hygiëne en veiligheid bij zwembaden. Ook hier bieden lijnafwateringssystemen qua uitstraling en technische uitvoering veel voordelen ten opzichte van afvoerputten. Als producent kan ACO putten uit een uitgebreid assortiment standaard oplossingen welke uiteraard altijd op maat kunnen worden aangepast.

RVS afwatering ideaal voor zwembaden

De aanleg van een zwembad vraagt heel wat voorbereiding en men dient rekening te houden met tal van omgevingsfactoren en de functionele en esthetische eisen van de opdrachtgever en gebruiker. Afwateringssystemen rondom het zwembad springen niet in het oog of ze leggen juist wel stijlaccenten. Functioneel zijn ze in ieder geval; als overloop voor het chloorhoudend zwembadwater of ter opvang van schoonmaakwater en/of hemelwater komend van de verharding rondom. ACO lijnafwatering is eenvoudig te onderhouden en bepaald mede levensduur en het esthetisch uitzicht van het zwembad, de omliggende verharding, douches en kleedkamers. RVS is altijd het basismateriaal, we leggen je uit waarom …

Roestvrij staal (rvs) - eigenlijk is roestvast staal de correcte benaming - heeft een sterke resistentie tegen het chloorhoudend water van zwembaden. Bovendien is rvs na glas het meest gladde materiaal, vuildeeltjes kunnen zich weinig of niet vasthechten. Het materiaal staat voor design en leent zich perfect voor tal van toepassingen in de bouw: trapleuningen, brievenbussen, keukens, … Leuk is dat het materiaal qua eindafwerking kan afgestemd worden op het gebruik, de toepassing en de wensen van opdrachtgever en architect. Zo is geglasparelstraald rvs beter tegen krasjes en vingerafdrukken, elektrolytisch gepolijst rvs heeft dan weer een glad oppervlak en glanst veel meer. Bij de aanleg van zwembaden is de meerwaarde van RVS e meerwaarde is overduidelijk, zeker in vergelijk met de goedkope en minder kleurvaste look van kunststof. Natuurlijk zijn er qua kwaliteit, en als onmiddellijke consequentie ook prijsmatig, diverse soorten RVS.

Voor zwembaden moet men echter kwaliteit de boventoon laten voeren. Daarom kiest men best voor austhenitisch RVS, dat tevens de maatstaf is voor de voedingsindustrie. Naast chroom bevat deze soort nikkel, waardoor het goede corrosieve en mechanische eigenschappen heeft. Het is weinig magnetisch en op die manier makkelijk te onderscheiden van het minderwaardig ferritisch RVS. Doe zeker de test met een magneet!

Buitenzwembad of binnenzwembad, een wereld van verschil

Spreekt men over een binnenzwembad, zoals de meeste publieke zwembaden, dan moet men met een austhenitisch rvs AISI 316 werken. Deze rvs-soort bevat naast chroom en nikkel 2 à 3 % molybdeen en is gestabiliseerd door titaan. Hierdoor heeft het een betere corrosieve weerstand dan rvs AISI 304, in het bijzonder tegen chloriden. Chloordampen kunnen bij buitenzwembaden makkelijk verdampen, voor deze toepassingen wordt rvs AISI 304 als ideaal aanzien.

Lijnafwatering of puntafwatering?

Net zo belangrijk als het materiaal is de vormgeving, de opbouw en de inbouw van het afwateringssysteem. Men kan kiezen voor puntafwatering, afwateren naar een punt via een afvoerput,of een lijnafwatering, lees afvoergoten vormen een gootlijn. Bij puntafwatering moet de vloeropbouw regelmatig op 4-zijdig afschot gelegd worden, zijnde diverse punten waar steeds met 4 hellingen naartoe gewerkt wordt. Alleen op die manier voorkomt men plasvorming. Er kan natuurlijk ook geopteerd worden voor een lager liggende tegellijn die als open goot gaat fungeren, om de x aantal meter komt hierin een afvoerput. Vaak wordt een afvoergoot dan als beter alternatief aanzien. Men werkt slechts met 1 of 2 hellingen naar de gootlijn toe en men kan perfect een zwembad met een lijn omsluiten. Hoeken worden makkelijk overwonnen, ongeacht het gekozen systeem. Tegenwoordig zijn er zeer esthetische lijnafwateringssystemen, aan de oppervlakte is enkel een fijne sleuf zichtbaar en aldus geen ‘breed’ rooster. Toegangsluiken houden het geheel perfect onderhoudsvriendelijk.

Ondergrondse afvoer en aansluiting

Dienstdoend als overloop wordt het zwembadwater langs de gootlijn via één of meerdere uitlopen naar het filter geleid. Bij een buitenzwembad voorkomt men op die manier ook dat regenwater, komend van een naastliggend bloemperk, het zwembadwater gaat vervuilen. Koppel goten in omliggende verhardingen die frequent gereinigd worden met schoonmaakmiddelen dan weer aan op de vuilwaterriolering. Op buitenlocaties waar alleen regenwater opgevangen wordt, legt men een aansluiting naar de waterput voor (her) gebruik van het water. Toch steeds oppassen dat er geen schadelijke en vervuilende vloeistoffen op deze af te wateren oppervlakten komen. Morsen met olie van de grasmaaier is al voldoende. In publiek toegankelijke zones is zo’n aansluiting al zeker niet aan te raden ...

Verstoppingen en geurhinder voorkomen, hygiëne en onderhoudsgemak bevorderen

Lijnafwatering, een gootlijn aan de oppervlakte, sluit verstoppingen en veel breekwerk uit. Bij puntafwatering is er immers per punt een ondergrondse aansluiting, wat leidt tot een uitgebreid buizenstelsel. Stel je eens voor dat hierin een verstopping optreedt. Wie wel voor vloerafvoerputten kiest in en rond publieke douches en zwembaden, neemt er logischerwijze met verschroefde roosters. Men wil voorkomen dat roosters verdwijnen en dat er grote elementen in de afvoer komen. Vandalisme treedt hier trouwens frequent op. In residentiële omgevingen opteert men naar onderhoudsgemak voor snel verwijderbare roosters. Zorg ervoor dat de vloerafvoerputten sowieso voorzien zijn van een voldoende hoog water- of stankslot ten einde geuroverlast tegen te gaan. Zeker op plaatsen waar er geen constante toevloed van water is om het slot te vullen. Bij de nieuwste generatie ACO rvs afvoerputten staat er trouwens enkel water in het uitneembaar waterslot. Het puthuis staat volledig droog en is zonder lasnaden in één stuk diepgetrokken, positief naar hygiëne. Een kwaliteitsvolle afvoerput - ook als deze als onderliggend putlichaam een rvs gootlijn met de riolering verbindt - heeft altijd een zeer toegankelijk puthuis en moet, al dan niet optioneel, voorzien kunnen worden van een vuilvangzeef. Zodoende zijn haren, vuil- en stofdeeltjes makkelijk te verwijderen. Onderschat het aantal stofdeeltjes dat vrijkomt in de kleedkamers van een publiek zwembad niet!

Randafwerking voor aansluiting verharding

Zowel de rvs afvoerputten als de inox afvoergoten zijn verkrijgbaar met randafwerkingen op maat van de gekozen vloerafwerking. Zo krijgt men steeds een vloeistofdichte en duurzame afwerking. Welke toepassing er ook gekozen wordt, let er steeds op dat de aansluitende tegels of de gegoten vloerafwerking steeds hoger dan de aansluitrand van het afwateringssysteem komen te liggen (2 – 3 mm klik) . Alleen op die manier kan water efficiënt afgevoerd worden, zonder plasvorming. Klinkt logisch, de praktijk toont aan dat deze tip soms geen kwaad kan.

Afwatering volledig in inox of niet?

ACO produceert afvoerputten en afvoergoten volledig geproduceerd uit rvs, op maat volgens de contouren en de grootte van het zwembad. Zeker voor binnenzwembaden wordt zo’n overloopsysteem aangeraden. Heb je een buitenzwembad en komt zo’n overloop volledig uit rvs te duur uit? Kies dan voor een modulair op te bouwen gootlijn of afvoerputten waarvan de onderbouw uit een ander en ‘iets goedkoper’ materiaal gemaakt is. Deze materialen moeten natuurlijk voldoende chemisch resistent zijn, bijvoorbeeld polyesterbeton. Alleen de bovenste, zichtbare onderdelen zijn dan in rvs. Het aanbod ACO EasyGarden tuin- en terrasgoten met rvs rooster of smalle inloopsleuf is hiervoor geschikt.