Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Faunapassages in Alkmaar

In opdracht van HB advies heeft ACO meegedacht over de aanleg van de faunapassage onder de Koelmalaan door. De tweede faunapassage zal ter plaatse van de Vondelstraat worden aangelegd. Aan het einde van de faunapassages zullen geleidewanden worden aangebracht om de amfibieën naar de tunnel te leiden. “ACO heeft bewust gekozen voor de ontwikkeling van monolithische faunatunnels van polymeerbeton’, vertelt Johannes Doornbosch, accountmanager bij ACO. ‘De reden hiervoor is dat polymeerbeton een hoge buig- en treksterkte heeft, waardoor er geen wapeningen nodig zijn in het beton. De amfibieën en reptielen die zich erin verplaatsen oriënteren zich namelijk op het aardmagnetisch veld, waardoor wapeningen en dus metaalachtige producten in faunatunnels beter vermeden kunnen worden. Hierdoor is polymeerbeton het best beschikbare product voor amfibitunnels. Bovendien is polymeerbeton een niet zuigend product, zodat kikkers en padden zonder uit te drogen de ecocorridor kunnen passeren.”

Daarnaast is om de verkeersoverlast tijdens de aanleg zoveel mogelijk te beperken gekozen om de faunapassages in twee fases aan te leggen, waarbij er altijd een rijstrook door verkeer gebruikt kan worden.