Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Bewuste keuze voor voedselveiligheid met ACO-afwateringsoplossingen

Samenvatting van het project:

Greenyard Prepared Netherlands, de grootste producent van houdbare champignons ter wereld, heeft hygiënisch design van haar productieomgeving hoog in het vaandel staan. Met slimme machines en optimale afwateringssystemen zijn beheer, onderhoud en schoonmaak tot een minimum beperkt en wordt hygiëne gegarandeerd. Onlangs is de productiefaciliteit met 4.000 m2 uitgebreid. Voor de afwatering koos het bedrijf voor de HygieneFirst stainless afwateringsoplossingen van ACO.

Greenyard Prepared is een wereldwijde speler in vers verwerkte groenten en fruit en andere houdbare voedingsproducten, die direct klaar zijn voor consumptie. De productiefaciliteit in Velden verwerkt miljoenen kg vers geoogste champignons uit Nederland in verschillende verpakkingsformaten, zoals blik en glas.


Adequate afwatering

De uitbreiding van de productiefaciliteit was noodzakelijk om in de pas te blijven met de toenemende marktvraag. In de nieuwe productieruimte, magazijn en koelcel zijn RVS-putten, RVS-sleufgoten met puthuizen en RVS-roostergoten met maasrooster verwerkt. Jos van Osch, manager TD en engineering, legt uit: ‘Vanuit hygiënisch oogpunt is het reinigen van de productieruimte zeer belangrijk. Dagelijks spoelen we de ruimtes schoon en eens per week reinigen we de fabriek intensief van voor tot achter. Dat vraagt om een adequaat afwateringssysteem en uit ervaring weten we dat ACO daarin de specialist is’.

Optimale hygiëne voor voedselveiligheid

Van Osch is blij met het resultaat. ‘Het ontwerp van de ACO-afwateringssystemen is goed doordacht en hun HygieneFirst-filosofie sluit aan bij onze bedrijfsfilosofie. De putten en goten zijn robuust, duurzaam en op eenvoudige wijze perfect te reinigen. Bovendien zijn de ACO-putten en -goten sterk, zodat onze heftrucks er probleemloos overheen kunnen rijden. Vanuit het oogpunt van consumentveiligheid is hygiëne voor ons een eerste vereiste. Doordat de putten en goten afgeronde hoeken hebben, hebben bacteriën geen kans om te groeien. Mede daardoor kunnen wij een voedselveilig productieproces garanderen.’

Pascal Derksen, segmentspecialist Food bij ACO, licht de ACO de HygieneFirst-filosofie toe: ‘Belangrijkste ontwerpaspecten van onze oplossingen hebben betrekking op pijlers zijn de eenvoudige reiniging, het voorkomen van bacteriegroei en het voorkomen van scheurvorming in de vloer. Daarom zijn een radius van minimaal 3 mm, geen metaal-op-metaal contact, een volledig leeglopende afvoerput en randvulling kenmerkend voor onze HygieneFirst-filosofie.’


"De putten en goten moesten aansluiten op het leidingsysteem. ACO heeft het project van A tot Z begeleid. Dit hebben we als zeer positief ervaren."


Projectbegeleiding

De RVS-producten van ACO zijn kwalitatief hoogwaardig en voldoen aan de voedselveiligheidscriteria conform EHEDG (European Hygienic Equipment Design Group). Per jaar wordt Greenyard Prepared Netherlands b.v. door vele afnemers geauditeerd. Voedselveiligheid, uitstraling, onderhoud en reiniging zijn hierbij de belangrijke aandachtspunten. Een opvallende meerwaarde vindt Van Osch de betrokkenheid van ACO gedurende het gehele project. ‘De putten en goten moesten aansluiten op het leidingsysteem. ACO heeft het project van A tot Z begeleid. Dit hebben we als zeer positief ervaren.’

Swipe over deze fotorol voor de fotoreportage:

Waarom kiest de voedselverwerkende industrie voor ACO?

In de voedselverwerkende industrie is voedselveiligheid zeer belangrijk. Belangrijk hierbij is een goed ontworpen afwateringssysteem dat goed en eenvoudig te reinigen is. Wij weten dat in de voedselverwerkende industrie vloeren, afwateringsputten en –goten blootgesteld worden aan verschillende temperaturen en vloeistoffen zoals water, chemicaliën en vetten. Maar ook transport met heftrucks en trolleys met (kleine) harde wielen hebben hun impact. ACO neemt al deze factoren, alsmede de vetafscheiders en het rvs leidingwerk, mee in haar ontwerpadvies. Daarom komt ACO bij afwateringsvraagstukken op locatie om de situatie te bekijken. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen een voedselproducent van kant-en-klaar maaltijden, een slachterij of een zuivelverwerker.

De belangrijkste punten die ACO meeneemt in haar afwateringsadvies zijn; welk water, hoeveel water, waar wordt op geloosd en komen de afwateringssystemen overeen met de behoeften en voorschriften/normen (HACCP) binnen het bedrijf. Ter voorkoming van scheurvorming, aantasting van de vloer en bacteriegroei is ook een goede verbinding tussen de put, goot en de vloerafwerking cruciaal. Vanuit hygiënisch oogpunt en belastingsklasse qua transportmiddelen is ook het type rooster belangrijk. Kortom, reden genoeg voor een gedegen HygieneFirst afwateringsadvies. Naast onze adviserende rol zorgen wij ook van A tot Z voor de projectbegeleiding, dit wordt door onze klanten zeer gewaardeerd.

Dus heb je ook een afwateringsvraagstuk? Wij helpen je graag. Wist je dat wij onze kennis graag ter beschikking stellen, zodat er betere doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. "askACO" noemen we dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers, installateurs en opdrachtgevers gratis gebruik maken. #askACO