Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Lijnafwatering station Lansingerland-Zoetermeer past bij de verharding en het gebruiksdoel

Samenvatting van het project:

ACO geeft voor veel stationsgebieden advies op het gebied van watermanagement. Zo ook bij station Lansingerland-Zoetermeer. In samenwerking met Arcadis Architecten & Team V Architectuur is voor de afwatering van dit station gekozen voor vijf verschillende soorten lijnafwateringsystemen, passend bij de soort verharding en het gebruiksdoel op de betreffende locatie.

Project valt in de prijzen

Team V architectuur en Arcadis hebben met het Station Lansingerland in 2020 de Gemma Smid Architectuurprijs en de internationale Architecture MasterPrize gewonnen. Ook zijn ze met dit project genomineerd voor de Blueprint Awards 2020 in de categorie'Best Public-Use Project".


Eén project, vijf soorten lijnafwatering waarover nagedacht is

Wanneer je over de A12 richting Den Haag rijdt kun je het niet missen: Station Lansingerland-Zoetermeer, een opvallende verschijning boven de snelweg. Het station is een knooppunt van de spoorlijn, buslijnen, de Randstadrail en de snelweg A12. Daarnaast functioneert het ook als traverse voor voetgangers en fietsers. Het viaduct is 44 meter breed en 190 meter lang en omvat een totaal oppervlak van 11.000 m2. Door de begroeiing met bomen, struiken en gras is een prettig verblijfsklimaat gerealiseerd. ACO geeft voor veel stationsgebieden advies op het gebied van afwateringstechniek. Zo ook bij station Lansingerland-Zoetermeer, Ontworpen door Arcadis Architecten & Team V Architectuur. In samenwerking met hun is voor de afwatering van dit station gekozen voor vijf verschillende soorten lijnafwatering-systemen, passend bij de soort verharding en het gebruiksdoel op de betreffende locatie.


Stationsgebieden zijn drukbezochte plekken. Duizenden reizigers passeren dagelijks deze gebieden. Voor voetgangers en mindervaliden, moeten deze gebieden veilig zijn. ACO lijngoten zijn eenvoudig en snel te reinigen, zonder dat voorbijgangers overlast ervaren van opspattend water.


ACO FineLine RVS, vrijwel onzichtbaar

Het royale stationsplein is voorzien van grote tegels die in een strak patroon zijn gelegd. De ACO Drain FineLine verstoort dit patroon niet, maar zorgt wel voor een adequate afwatering van dit grote oppervlak.


ACO SmartLine RVS

De overdekte treinperrons en loopgebieden zijn voorzien van de ACO Drain SmartLine sleufgoot. De aansluiting van het hardsteen op de goot is voorzien van een kitvoeg, met een zeer strak afgewerkt eindresultaat tot gevolg. Functioneel tijdens reiniging en daarna zijn de perrons snel weel droog.


ACO Stainless maatwerk perforooster van RVS

Bij de toegang naar de lift is gekozen voor een maatwerk perforooster uit RVS. Deze sluit perfect aan hij de strakke uitstraling van de lift.

ACO Drain MultiLine met gietijzeren sleufrooster perfect gecombineerd met natuursteen

Het hoger gelegen combi-dek van het Randstadrailstation heeft door het gekleurde hardsteen een warme uitstraling. Deze combineert prachtig met de gietijzeren heelguard sleufroosters. Doordat de roosters gestraald zijn krijgen ze een mooie egale geoxideerde uitstraling die goed past bij de gekozen natuursteen bestrating. “Heelguard” houdt in dat de afwateringssleufen nauwer zijn waardoor deze zeer gebruiksvriendelijk zijn voor o.a. naaldhakken. Vanwege de geringe beschikbare inbouwhoogte op sommige delen van het dek is gekozen voor een HV100G met geringe inbouwdiepte.

ACO Drain S150K voor zware belasting

Het midden van het busstation is voorzien van een ACO Drain S150K met gietijzeren sleufrooster, Hierdoor ontstaan er geen plassen water op de verharding en langs de perrons, waardoor opspattend water voor reizigers wordt voorkomen. Tevens ontstaat er in deze toepassing een mooi egaal betonnen rijvlak zonder obstakels voor de bussen. De S150K is een bewezen lijnafwateringsgoot voor belasting door zware voertuigen

Eenvoudig en snel te onderhouden

Stationsgebieden zijn drukbezochte plekken. Duizenden reizigers passeren dagelijks deze gebieden. Voor voetgangers en mindervaliden, moeten deze gebieden veilig zijn. Daarom is het onderhoudsgemak een belangrijk onderwerp.

Voor een snelle afvoer van het regenwater is het belangrijk dat de lijngoot zo schoon mogelijk is. Het reinigen van ACO lijngoten is geen probleem, mede dankzij de speciale reinigingskop. Hierdoor ervaren voorbijgangers geen overlast tijdens de reiniging, want er is geen opspattend water. Bekijk nu de reinigingsfilm.

Swipe over deze fotorol om alle foto's te bekijken

Meer weten of advies nodig?

In een wereld die verandert hechten wij bij ACO veel waarde aan onderling contact en samen presteren. Daarom stellen wij onze kennis graag ter beschikking, zodat er betere doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. "askACO" noemen we dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers natuurlijk gratis gebruik maken. Dus heb je een vraag over het monitoren, opvangen, reinigen, vasthouden en hergebruiken van water? #askACO.

Neem contact met ons op