Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Qmax regenwater verzamelleiding steeds vaker dé oplossing voor een klimaatrobuuste binnenstad

Om de openbare ruimte aantrekkelijk houden is renovatie van het binnenstedelijk gebied van groot belang. Deze visuele aantrekkingskracht moet voor meer omzet bij de winkeliers zorgen. Maar renovaties zijn kostbaar en een verstorende factor voor winkeliers en bezoekers. Daarnaast worden gemeenten via de uitkomst van de stresstest geconfronteerd met het klimaat en de bijbehorende maatregelen. Om tot toekomstbestendige en duurzame oplossingen te komen is het van belang om, samen met de markt, na te denken over de invulling en uitvoering van een project. Lees hoe wij dit in Veenendaal hebben gedaan!


Winkelcentrum op de schop

Wijkwinkelcentrum de Ellekoot, gelegen naast station Veenendaal West, is al decennia een begrip in Veenendaal. De sfeer en beleving voldeden helaas niet meer aan de huidige maatstaven. Om een aantrekkelijk, toekomstbestendig en goed functionerend winkelcentrum voor Veenendaal-West te garanderen, kreeg de Ellekoot een flinke make-over. Behalve het vernieuwen van de winkelpuien, het verbeteren van laad- en losmogelijkheden en het optimaliseren van de (fiets)parkeerplaatsen, stond ook het duurzaam afwateren van de openbare ruimte op de agenda.

De uitdaging

In een bestaande situatie moet je rekening houden met een tal van uitdagingen:

  • kabels en leidingen die al in de grond zitten
  • grondwaterstanden
  • kans op archeologische vondsten
  • afkoppelmogelijkheden
  • smalle straten en daarmee weinig ruimte voor een cunet
  • een aantrekkelijk design
  • hoog afvoeren op watergangen, of om aan te sluiten op regenwatergebruiksystemen
  • inbouwen zonder zwaar materieel

Met het bouwteam in Veenendaal is er daarom voor gekozen om de reeds voorschreven roostergoot te vervangen door een gecombineerd systeem van lijngoot en verzamelleiding – de Qmax. Dit is een systeem waarbij aan het oppervlak slechts een smalle sleuf- of roostergoot zichtbaar is en het kunststof gootlichaam direct de verzamelleiding is. Doordat de Qmax in diverse afmetingen te verkrijgen is kunnen grote strenglengtes, zonder extra afvoerputten, gerealiseerd worden.


Alle partijen enthousiast

Alle betrokken partijen zijn zo enthousiast over deze oplossing dat ze ieder, in een eigen individueel project, de Qmax weer meegenomen hebben in hun ontwerp. Ook nieuwsgierig geworden? askACO!

Qmax – Regenwater verzamelleiding snel en slim geïnstalleerd

Omdat het Qmax systeem hoog aan het oppervlak wordt ingebouwd, wordt er weinig grond geroerd en is er zelfs geen bronbemaling nodig. Daarnaast is het een groot voordeel dat regenwater van de bestrating en de gevelwaterafvoer via één systeem wordt opgevangen en hoog wordt afgevoerd. De gevelafwatering wordt door middel van zij-aansluitingen rechtstreeks op de ACO Qmax aangesloten. Dit lichtgewicht systeem, met grote capaciteit, kan met lage investering in tijd en geld worden ingebouwd.

Functie en identiteit

Het goed functioneren van afwatering in de openbare ruimte is van cruciaal belang. Maar behalve functie bieden afwateringssystemen ook de mogelijkheid om door de unieke uitstraling bij te dragen aan de identiteit van de omgeving. Zo zijn diverse sleuf- en roosterkeuzes mogelijk in RVS, verzinkt staal, gietijzer of corten. Veenendaal heeft gekozen voor een gietijzeren rooster en inspectieluik die mooi passen bij de bestrating. De smalle goot benadrukt de lengtewerking en het luik is voorzien van het logo van winkelcentrum De Ellekoot.



Ook interesse in bijzondere designafwatering met eventueel een eigen ontworpen roosterafdekking?

Wij stellen onze kennis graag ter beschikking, zodat er betere doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. "askACO" noemen we dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers gratis gebruik maken. #askACO