Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Klimaatadaptieve maatregelen in Gemeente Horst aan de Maas

Samenvatting van het project:

Het klimaat verandert veel sneller dan ooit verwacht. Om wateroverlast in de wijk Stuksbeemden te voorkomen heeft de gemeente Horst aan de Maas het regenwater afgekoppeld van het riool. Het regenwater wordt nu opgevangen in wadi’s, die met elkaar verbonden zijn door de ExoDrain brede lijnafwateringsgoot van cortenstaal met een bijpassend roosterpatroon. Hierdoor gaan in Horst aan de Maas bewustwording en uitstraling hand in hand.


Lijnafwateringsgoot en wadi’s voorkomen wateroverlast

De wijk Stuksbeemden ligt in een lager gelegen gebied waardoor de wijk kampte met veel wateroverlast. Zo kon tijdens extreme regenval het toestromende hemelwater niet de wijk uit, met als gevolg water op straat én in de woningen. Naast financiële schade was er voor bewoners ook emotionele schade. Gemeente Horst aan de Maas reageerde actief door diverse onderzoeken en rapportages uit te laten voeren. Jens Adviseurs & Ingenieurs bv, werd gevraagd om de onderzoeksresultaten te verwerken in een functioneel ontwerp zodat wateroverlast in de toekomst wordt voorkomen.

Sven Asmussen, projectleider bij Jens Adviseurs & Ingenieurs, ligt het project toe; “Om wateroverlast te voorkomen wordt het regenwater zoveel mogelijk oppervlakkig afgevoerd richting wadi’s. Een duurzame klimaatbestendige oplossing want wadi’s houden het regenwater vast, infiltreren het vervolgens in de bodem en helpen zo verdroging tegen te gaan. Om de wadi’s met elkaar te verbinden hebben we gekozen voor een 102 meter lange lijnafwateringsgoot. Op basis van onze jarenlange goede ervaring met ACO hebben we kozen voor de kwalitatief hoogwaardige ExoDrain. Deze heeft een capaciteit van maar liefst 285 liter per gootelement van 2 meter, zodat wateroverlast in de wijk wordt voorkomen."

Passende uitstraling

Omdat de lijnafwateringsgoot door een woonwijk loopt was uitstraling een belangrijk thema. Sven Asmussen vertelt dat ze vanwege de ACO-kwaliteit én de uitstraling, voor de cortenstalen ExoDrain lijnafwateringsgoot van ACO gekozen hebben. “Speciaal voor dit project heeft ACO een custom-made motief op de roosterafdekkingen gemaakt dat de afstroom van het hemelwater naar de wadi’s symboliseert. Dit motief draagt bij aan de bewustwording van duurzame klimaatadaptieve maatregelen.”


“Speciaal voor dit project heeft ACO een custom-made motief op de roosterafdekkingen gemaakt dat de afstroom van het hemelwater naar de wadi’s symboliseert. Dit motief draagt bij aan de bewustwording van duurzame klimaatadaptieve maatregelen.”


Swipe over deze fotorol voor de fotoreportage:

Ook interesse in een klimaatadaptieve oplossing met een bijzondere roosterafdekking?

Wij stellen onze kennis graag ter beschikking, zodat er betere doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. "askACO" noemen we dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers gratis gebruik maken. #askACO