Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Kindertekeningen verwerkt in ExoDrain lijngoot in Krabbendijke

Samenvatting van het project:

In co-creatie met inwoners, aanwonenden en ondernemers heeft het centrum van Krabbendijke een metamorfose ondergaan. Onderdeel van de herinrichting is een bijzondere lijnafwateringsgoot met een uniek rooster dat ontworpen is door drie kinderen.


Toekomstbestendige openbare ruimte

In opdracht van de gemeente Reimerswaal is het centrum van Krabbendijke toekomstbestendig gemaakt en esthetisch naar een hoger plan getild. Jacob-Jan Sinke, projectleider bij de gemeente Reimerswaal, is van A tot Z betrokken geweest bij het project en licht toe waarom de herinrichting nodig was. “Door het krimpende winkelbestand en de verouderde staat van de openbare ruimte in het centrum merkten wij dat de leefbaarheid in Krabbendijke afnam. Daarom hebben wij vanuit onze visie om de openbare ruimte toekomstbestendig te maken, in co-creatie met inwoners en aanwonende een schetsontwerp gemaakt en een aanbestedingstraject opgestart.

Samenspel tussen creativiteit en techniek

Op advies van ACO heeft KWS Infra, marktleider in de wegenbouw en de productie van asfalt in Nederland, de ExoDrain lijnafwateringsgoot opgenomen in het ontwerp die het regenwater opvangt.

Peter van den Adel, projectleider bij KWS Infra, vertelt dat dankzij deze lijngoot een onderscheidend custom-made roosterontwerp te maken was, ideaal dus voor een aanbestedingsproject met een groot EMVI-component. “Na de gunning hebben wij een tekenwedstrijd uitgeschreven voor de 6 tot 12-jarigen in Krabbendijke. De 3 mooiste en typerende tekeningen voor Krabbendijke - een krab, appels en peren en het wapen van de gemeente - zijn uiteindelijk door de ACO designers verwerkt in het roosterpatroon”.

Nigel Smit, designer bij ACO, licht toe dat creatieve ideeën vaak een uniek resultaat leveren, maar dat die ook getoetst moeten worden aan de haalbaarheid. “Naast de technische haalbaarheid vond ik het erg belangrijk dat de tekeningen van de kinderen weergegeven zouden worden zoals de kinderen het bedoeld hebben. Daarom heb ik de tekeningen zoveel mogelijk intact gelaten en heb ik ze een prominente en speelse verdeling gegeven in het rooster”.


"Dankzij het goede advies van ACO bij de voorbereidingen

en de samenwerking met de ACO designafdeling

is het een mooi resultaat geworden"

Veilige afwatering

De lijnafwateringsgoot met het unieke rooster dient zowel als afwatering als looplijn, zodat auto’s alleen nog maar parkeren op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen en voetgangers meer vrijheid ervaren. De vlakke lijngoot heeft dezelfde hoogte als de bestrating en geeft maximaal rijcomfort voor winkelwagens, rolstoelen en rollators. Een enorm pluspunt op het gebied van veiligheid. “Dankzij het goede advies van ACO bij de voorbereidingen en de samenwerking met de ACO designafdeling is het een mooi resultaat geworden”, zegt Peter van den Adel.

Eenvoudig beheer en onderhoud

Ook Jacob-Jan Sinke is erg blij met het resultaat en vindt het mooi om te zien hoe dit project leeft bij de gehele gemeenschap in Krabbendijke. “Bij het tot stand komen van het plan zijn de volwassenen gehoord en de kinderen zijn betrokken geweest bij het ontwerp van het rooster. Hierdoor is het nieuwe centrum van én voor iedereen geworden. De ACO ExoDrain biedt voor ons als gemeente meerwaarde op diverse punten. Zo maaktdit technisch robuuste product, met de mogelijkheid tot maatwerk, ook het beheer en onderhoud eenvoudig dankzij het doordachte inspectieluik. Omdat deze lijnafwateringsgoot techniek combineert met creativiteit, ben ik fan van de ACO ExoDrain. Maar dat niet alleen, want ik stel ook het altijd eerlijke en professionele advies van ACO zeer op prijs”.


Ook interesse in lijnafwatering met eventueel een eigen design roosterafdekking?

Wij stellen onze kennis graag ter beschikking, zodat er betere doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. "askACO" noemen we dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers gratis gebruik maken. #askACO

Bel ons nu voor advies