Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

De markt Hengelo
Klimaatbestendig

1. Het ontwerp
Co-creatie met inwoners

Het ontwerp is het resultaat van het werk van OKRA architecten. Wim Voogt vertelt graag hoe dit project tot stand is gekomen door middel van co-creatie met de inwoners en andere betrokken partijen. Hengelo, een stad met beken en brinken, heeft een rijke geschiedenis waarin de metaalindustrie een prominente rol speelde. In dit ontwerp hebben al deze elementen een welverdiende plaats gekregen.

In het hart van het stadscentrum prijken drie opvallende torens: de kerktoren, de markante toren van het gemeentehuis en een vrijstaande toren op de markt. Om deze laatste toren meer te integreren in het marktplein, is er een speciale 'torenkamer' gecreëerd. Deze ruimte dient als een veelzijdige plek voor de wekelijkse markt, ontmoetingen, ontspanning en genot. Hier kun je luisteren naar live-optredens op het podium en is er voldoende ruimte voor kinderen om te spelen. Een dynamisch plein waar je actief kunt bezig zijn!

2. De uitwerking
Indrukwekkend klimaatadaptief

Op het plein zijn ronde tuinen aangelegd, omringd door Wadi's, die dienen als opvangpunten voor regenwater uit het stadscentrum. Het regenwater ondergaat eerst een zuiveringsproces via de ACO-filtratiekolken voordat het wordt hergebruikt om de bomen en planten te bewateren. Hierdoor is De Torenkamer niet alleen een levendig 'doe-plein', maar ook een indrukwekkend klimaatadaptief plein. Het systeem voorkomt wateroverlast dankzij zijn grote opvangcapaciteit, terwijl op warme dagen de bomen voor schaduw en de vijver voor verkoeling zorgen.

3. Eindresultaat
Meer dan een plein

Het eindresultaat is meer dan een plein; het is een belofte aan de toekomst. De Torenkamer, eens een stukje vergeten stadsruimte, is nu het kloppende hart van Hengelo.

Nog belangrijker is dat De Torenkamer een symbool is van duurzaamheid en veerkracht. Het regenwater, ooit een last, is nu een kostbare bron van leven voor een groene oase.

We zijn trots om te kunnen zeggen dat we hebben bijgedragen aan de creatie van dit plein, een plek die niet alleen het heden koestert, maar ook de belofte van een toekomst, die veerkrachtig en klimaatbestendig is.

De markt
Hengelo (2023)

Opdrachtgever: Gemeente Hengelo
Ontwerp: Okra
Uitvoerder: Dusseldorp
Product: K200 kolken, ExoDrain, Urban Design: custom made sleufgoten, cortenstalen randen en trappen en (boom)banken