Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Als Productmanager bij ACO weet Pieter Goossens hoe belangrijk watermanagement is. In deze blog vertelt hij je hoe je verantwoord klimaatbewust kunt douchen met een wtw-douchegoot.


Verantwoord klimaatbewust douchen

De vraag om warmteterugwinning uit douchewater komt steeds vaker voor. Een douchegoot met warmtewisselaar is dan de oplossing. Deze zorgt ervoor dat de restwarmte in het afvalwater van de douche voor een groot deel terug te winnen is om het koude toestromende water voor te verwarmen. Hierdoor hoeft de cv-ketel of warmtepomp minder heet water te leveren.

WTW-douchegoot voor nieuwe badkamers en badkamerrenovatie

Als je een badkamer gaat (ver)bouwen, en deze graag duurzamer wil maken en energie wil besparen, dan heb ik goed nieuws. Een douchegoot met warmtewisselaar (wtw) is dan dé oplossing. Je combineert dan het nuttige met het aangename: een mooie douchegoot uitkiezen en tegelijkertijd energie besparen en comfort verhogen. Waar zit dan de maar? Die is er niet, want er wordt gebruik gemaakt van een duurzame energiebron die tot nu toe niet benut werd: de warmte van je douchewater.

Hoe werkt de wtw-douchegoot?

Het principe van de ShowerDrain X, onze wtw-douchegoot is eenvoudig. Het gebruikte water dat door de doucheafvoer wegstroomt heeft een temperatuur van ca. 36°C. Het schone kraanwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 10°C. Er is dus een flink temperatuurverschil, waardoor er warmte uitge­wisseld kan worden. De warmte-uitwisseling vindt plaats met een warmtewisselaar die in deze wtw-douchegoot is inge­bouwd. Om maximaal rendement te behalen wordt gebruik gemaakt van het tegenstroom principe. Door de voorverwarming van het kraanwater is er veel minder warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 38°C te krijgen.

Veilige wtw-douchegoot

In de warmtewisselaar wordt een dubbele scheiding tussen douchewater en drinkwater toegepast. Hiermee voldoet de ACO ShowerDrain X aan de Nederlandse en Europese regelgeving (NEN-EN 1717). Ook voldoet deze wtw-douchegoot aan de richtlijn Legionella preventie dankzij de geringe inhoud van de warmtewisselaar (< 1 liter), in combinatie met de hoge stroomsnelheid.

Hoeveel kun je besparen met een wtw-douchegoot?

De gemid­delde Nederlander verbruikt bijna 50 liter warm water per dag om te douchen (bron : VEWIN). Uitgaande van een standaard HR ketel is het gasverbruik hiervoor 95m3 gas per persoon per jaar. Dit gasverbruik kun je met de ACO ShowerDrain X halveren (zie de rendementstabel), zodat je met een gezin van 4 personen 190m3 gas per jaar bespaart, vermenigvuldigd met de huidige gasprijzen levert dit een aardig bedrag op! Daarnaast wordt natuurlijk het milieu gespaard en dat is niet in geld uit te drukken.

Minder energieverbruik voor douchen

Met de ACO ShowerDrain X halveer je het energieverbruik voor het douchen. Welke warmtebron je ook gebruikt voor de warmwaterbereiding (gas – elektriciteit – zon - warmtepomp of stadsverwarming), deze vermindering van het energieverbruik is altijd voordelig. In geval van gebruik van elektriciteit voor de verwarming van tap- water is de besparing aanzienlijk groter, omdat elektriciteit duurder is dan gas. Een aardige bijkomstigheid is dat naarmate de drinkwatertemperatuur lager wordt, de ACO ShowerDrain X een grotere capaciteit (in kW) levert. In de winter, juist wanneer het nodig is, wordt hierdoor een groter vermogen geleverd dan in de zomer.

De ACO ShowerDrain X is door KIWA getest en normatief opgenomen in de EPG berekening(NEN 7120). Dit betekent dat u met toepassing van de ACO ShowerDrain X een aanzienlijke verbetering van het energielabel van de woning kunt realiseren. Met andere woorden een zuiniger en dus aantrekkelijker huis!


Meer weten of advies nodig?

Op deze pagina tref je meer informatie aan over onze WTW-douchegoten.

In een wereld die verandert hechten wij bij ACO veel waarde aan onderling contact en samen presteren. Daarom stellen wij onze kennis gratis ter beschikking, zodat er betere doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. "askACO" noemen we dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers gebruik maken. Dus heb je een vraag over het monitoren, opvangen, reinigen, vasthouden en hergebruiken van water? #askACO.

Wij zijn benieuwd naar jouw watervraagstuk! Neem gerust contact op met mijn collega's als je meer wilt weten over ons ShowerDrain programma douchegoten en doucheputten.