Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Hydraulische capaciteit

ACO ondersteunt de architect, adviesbureau of aannemer graag bij het maken van een optimale keuze voor afwatering. Advies op maat bespaart immers veel tijd en kosten. Vakkundige adviseurs zorgen voor en optimale begeleiding vanaf het ontwerp tot en met de uitvoering. Met een door ACO ontwikkeld softwareprogramma kan de optimale hydraulische capaciteit van een lijnafwateringssysteem worden berekend. Deze berekeningen kunnen architect en ingenieur technisch in belangrijke mate ondersteunen. Met als resultaat: de meest economische systeemoplossing en optimaal rendement.


Berekeningsvoorbeeld

Afvoercapaciteit van de uitlopen

Voor langere strengen of bij beperkte inbouwhoogte wordt gebruik gemaakt van het ACO Hydraulische capaciteitsprogramma. ­Deze berekent exact welke hoogte en breedte noodzakelijk is voor een optimaal rendement.


Evenals de eigenschappen van het af te wateren terrein hebben de uitlopen van de lijnafwateringssystemen hun invloed op de afvoercapaciteit. Ook deze factor wordt opgenomen in de capaciteitsberekening om zo de juiste keuze te komen.

 • Afhankelijk van het toepassingsgebied, de verwachte vuilbelasting en het ontwerp van het rioolstelsel, kan worden gekozen uit;
  • Uitloop op de kop van de goot;
  • Onderuitloop;
  • Uitloop via vuilvanger;
  • Uitloop via zandvanger (nu met stankslot);
  • Uitloop via bezinkput (met stankslot).

Uitloop via ééndelige zandvanger
(hoogte min. 58 cm)

directe uitloop
øMax. debiet
110 mm10 l/s
160 mm15 l/s
200 mm 25 l/s
uitloop via stankslot
øMax. debiet
110 mm6 l/s
160 mm10 l/s
200 mm18 l/s

Uitloop via
bezinkput (lang model)

directe uitloop
øMax. debiet
160 mm29 l/s
200 mm 32 l/s
uitloop via stankslot
øMax. debiet
160 mm15 l/s
200 mm26 l/s

De opgegeven waarden zijn indicatief en kunnen afwijken volgens het rioleringsontwerp, de af te voeren vloeistof (de viscositeit), en andere invloeden. De opgegeven waarden geven capaciteit weer van de uitloop. Voor een nauwkeurige berekening van de gehele streng zijn we u graag van dienst.