Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Centrum Hengelo Klimaat- en toekomstbestendig met ACO afwatering

Samenvatting van het project:

Om de winkelleegstand te verminderen heeft de vroegere verkeersstraat in het centrum van Hengelo een metamorfose ondergaan. Zo is er meer groen gekomen en oogt het centrum speelser dankzij de warmrode bestrating en het bijzondere lijnenspel van de ACO ExoDrain lijngoten.

De ExoDrain lijngoot is een aangepaste afvoer, gemaakt van een CorTen-stalen exoskelet dat gevuld is met beton. Op een voldoende draagkrachtige ondergrond biedt deze zeer sterke constructie vele voordelen. Zo is er geen brede betonstrook meer zichtbaar aan het wegoppervlak, is de plaatsingstijd veel korter en heeft u altijd een perfect eindresultaat. Dankzij deze herinrichting is het centrum van Hengelo sfeervoller, klimaat- en toekomstbestendiger geworden.


Toekomstbestendig centrum met knipoog naar verleden

Om de winkelleegstand te verminderen heeft de vroegere verkeersstraat in het centrum van Hengelo een metamorfose ondergaan. Zo is er meer groen gekomen en oogt het centrum speelser dankzij de warmrode bestrating en het bijzondere lijnenspel van de ACO lijngoten. Het lijnenspel van de goten is geïnspireerd op de voormalige beekjes in het stadscentrum van Hengelo. De metaforische stalen rivier is een dynamisch element dat de verschillende plaatsen in het stadscentrum verbindt. Op de foto hiernaast is het lijnenspel dat als riviertjes door het centrum loopt goed te zien.


Kunstwerken verwerkt in lijngoten

De ExoDrain lijngoot is gemaakt van een stalen exoskelet dat gevuld is met beton. Op een voldoende draagkrachtige ondergrond biedt deze zeer sterke constructie vele voordelen. De plaatsingstijd is veel korter en het eindresultaat is perfect!

Ook de Hengelose kunstenaars Guus Schildkamp en Pier van Dijk zijn betrokken bij het ontwerp van de ljingoten. Op verschillende plekken liggen hun in staal gefreesde en gelaserde teksten en tekeningen in de centrumstraat. De teksten van beeldend kunstenaar Pier van Dijk zijn op drie locaties in de Enschedesestraat te lezen. Het langste stuk van project ‘In de goot’ is 16 meter. Ze komen bij de Drienerstraat, bij het stadhuis en ertussen. Guus Schildkamp heeft ‘boze kale mannen’ ontworpen ‘die wat zeggen over de huidige maatschappij’. De tien verschillende striptekeningen en teksten zijn te zien bij de Lambertusbasiliek. Stadsdichter Marijke Agterbos schreef een speciaal gedicht. Deze is opgenomen in de door ACO geleverde cortenstalen randen en banken langs de kerktuin.

Hemelwater gaat via lijngoten naar de Hengelose beken

Naast de esthetische toevoeging zorgen de ExoDrain lijngoten van ACO met de custom made CorTen-stalen roosters voor de klimaatbestendige regenwaterafkoppeling in de winkelstraat. Zo wordt het hemelwater niet meer direct geloosd op het riool maar opgevangen en naar de Hengelose beken geleid.


Korte plaatsingstijd en perfect eindresultaat

De ExoDrain lijngoot is een aangepaste afvoer, gemaakt van een CorTen-stalen exoskelet dat gevuld is met beton. Op een voldoende draagkrachtige ondergrond biedt deze zeer sterke constructie vele voordelen. Zo is er geen brede betonstrook meer zichtbaar aan het wegoppervlak, is de plaatsingstijd veel korter en heeft u altijd een perfect eindresultaat.Dankzij deze herinrichting is het centrum van Hengelo sfeervoller, klimaat- en toekomstbestendiger geworden.

Reinigen zonder overlast voor winkelend publiek

Dat de ExoDrain goot van ACO functionaliteit en design combineert op het hoogste niveau, blijkt ook uit het feit dat beheer en onderhoud zeer efficiënt is uit te voeren. Dankzij het scharnierende inspectieluik zijn de goten snel toegankelijk en hoeven de roosters niet losgeschroefd te worden. Met een speciale reinigingskop gebeurt het schoonmaken grondig en effectief en hebben de omgeving en voorbijgangers geen last van opspattend water.


Swipe over deze fotorol voor de fotoreportage:

Ook interesse in een bijzondere afwatering met eventueel een eigen ontworpen roosterafdekking?

Wij stellen onze kennis graag ter beschikking, zodat er betere doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. "askACO" noemen we dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers gratis gebruik maken. #askACO