Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Als Productmanager bij ACO weet Pieter Goossens hoe belangrijk watermanagement is. In deze blog vertelt hij je wat het rendement is van de douchegoot met warmtewisselaar.


Rendement douchegoot met warmtewisselaar versus zonnepanelen

De vraag om warmteterugwinning uit douchewater komt steeds vaker voor. Deze toegenomen vraag heeft alles te maken met de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) zorgt er namelijk voor dat de restwarmte in het afvalwater van de douche voor een groot deel terug te winnen is om het koude toestromende water voor te verwarmen. Hierdoor hoeft de cv-ketel of warmtepomp minder heet water te leveren. Maar wat is nu het rendement van zo'n dwtw? In deze blog zal ik je uitleggen hoeveel je kunt besparen met de douchegoot met warmtewisselaar.

Waarom en wanneer douchegoot met warmtewisselaar

Wat veel mensen niet weten is dat in een moderne goed geïsoleerde woning niet je voordeur, je dak of je raam de grote energievreter is, maar de riolering. Want aan de riolering verlies je de meeste warmte in je huis. Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) zorgt ervoor dat je de warmte van de douchewater niet zomaar wegstroomt naar de riolering, maar dat het gebruikt kan worden voor de opwarming van je kraanwater.

Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) combineert het nuttige met het aangename: een mooie douchegoot in je badkamer en tegelijkertijd energie besparen en comfort verhogen. Een dwtw kun je installeren op het moment dat je je badkamer gaat verbouwen, en deze graag duurzamer wil maken en/of energie wil besparen. Daarnaast is het zo dat sinds 1 januari 2021 alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moet voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen, kortweg BENG. Een douchegoot met warmtewisselaar sluit hier heel goed op aan en voldoet aan BENG2. Kortom, een dwtw is te installeren in de nieuwe en te renoveren badkamer.

Hoe werkt de wtw-douchegoot?

Het principe van de ShowerDrain X wtw-douchegoot is eenvoudig. Het gebruikte water dat door de doucheafvoer wegstroomt heeft een temperatuur van ca. 36°C. Het schone kraanwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 10°C. Er is dus een flink temperatuurverschil, waardoor er warmte uitge­wisseld kan worden. De warmte-uitwisseling vindt plaats met een warmtewisselaar die in deze wtw-douchegoot is inge­bouwd. Om maximaal rendement te behalen wordt gebruik gemaakt van het tegenstroom principe. Door de voorverwarming van het kraanwater is er veel minder warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 38°C te krijgen.

Veilige wtw-douchegoot

In de warmtewisselaar wordt een dubbele scheiding tussen douchewater en drinkwater toegepast. Hiermee voldoet de ACO ShowerDrain X aan de Nederlandse en Europese regelgeving (NEN-EN 1717). Ook voldoet deze wtw-douchegoot aan de richtlijn Legionella preventie dankzij de geringe inhoud van de warmtewisselaar (< 1 liter), in combinatie met de hoge stroomsnelheid.

Hoeveel kun je besparen met een wtw-douchegoot?

De gemid­delde Nederlander verbruikt bijna 50 liter warm water per dag om te douchen (bron : VEWIN). Uitgaande van een standaard HR ketel is het gasverbruik hiervoor 95m3 gas per persoon per jaar. Dit gasverbruik kun je met de ACO ShowerDrain X halveren (zie de rendementstabel hiernaast), zodat je met een gezin van 4 personen 190m3 gas per jaar bespaart, vermenigvuldigd met de huidige gasprijzen levert dit een aardig bedrag op! Daarnaast wordt natuurlijk het milieu gespaard en dat is niet in geld uit te drukken.

Minder energieverbruik voor douchen

Met de ACO ShowerDrain X halveer je het energieverbruik voor het douchen. Welke warmtebron je ook gebruikt voor de warmwaterbereiding (gas – elektriciteit – zon - warmtepomp of stadsverwarming), deze vermindering van het energieverbruik is altijd voordelig. In geval van gebruik van elektriciteit voor de verwarming van tap- water is de besparing aanzienlijk groter, omdat elektriciteit duurder is dan gas. Een aardige bijkomstigheid is dat naarmate de drinkwatertemperatuur lager wordt, de ACO ShowerDrain X een grotere capaciteit (in kW) levert. In de winter, juist wanneer het nodig is, wordt hierdoor een groter vermogen geleverd dan in de zomer.

De ACO ShowerDrain X is door KIWA getest en normatief opgenomen in de EPG berekening(NEN 7120). Dit betekent dat u met toepassing van de ACO ShowerDrain X een aanzienlijke verbetering van het energielabel van de woning kunt realiseren. Met andere woorden een zuiniger en dus aantrekkelijker huis!

Wat kost een douchegoot met warmtewisselaar?

Qua prijs zit de douchegoot met warmtewisselaar op ongeveer € 1.250,- (excl. BTW). Dat lijkt op het eerste oog flink maar als je het gaat terugrekenen dan heeft een gezin met 2 kinderen binnen 5 jaar de investering eruit. In die zin heeft de ShowerDrain dwtw zeker een zo goed rendement als een zonnepaneel, misschien zelfs wat beter.

Bekijk onze ACO ShowerDrain X douchegoot met warmtewisselaar

Meer weten of advies nodig?

Op deze pagina tref je meer informatie aan over onze WTW-douchegoten.

In een wereld die verandert hechten wij bij ACO veel waarde aan onderling contact en samen presteren. Daarom stellen wij onze kennis gratis ter beschikking, zodat er betere doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. "askACO" noemen we dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers gebruik maken. Dus heb je een vraag over het monitoren, opvangen, reinigen, vasthouden en afvoeren van water? #askACO.

Wij zijn benieuwd naar jouw watervraagstuk! Neem gerust contact op met mijn collega's als je meer wilt weten over ons ShowerDrain programma douchegoten en doucheputten.


Maurice Meijer
Accountmanager regio Noord (boven de grote rivieren)

Mobiel: 06 - 45 92 69 00

Paul van Beurden
Accountmanager regio Zuid (onder de grote rivieren)

Mobiel: 06 - 44 19 76 97