Blog van Pascal Derksen - Voedselveiligheid in levensmiddelenindustrie is heel belangrijk

Als Segmentspecialsist levensmiddelen- en grootkeukenindustrie bij ACO weet Pascal Derksen hoe belangrijk voedselveiligheid is. In deze blog vertelt hij je welke rol de afwatering speelt bij voedselveiligheid.


Doordachte afwatering belangrijk voor voedselveiligheid

In de voedselverwerkende industrie worden vloeren, afwateringsputten en –goten blootgesteld aan verschillende temperaturen en vloeistoffen zoals water, chemicaliën en vetten. Maar ook transport met heftrucks en trolleys met (kleine) harde wielen hebben hun impact. ACO neemt al deze factoren, alsmede de vetafscheiders en het rvs leidingwerk, mee in haar ontwerpadvies. Een gedegen advies dat gebaseerd op de HygieneFirst filosofie, want voor de voedselveiligheid is het belangrijk om besmettingen te voorkomen.

Risico op verstoring productieproces voorkomen

Voor voedselveiligheid is een goed ontworpen afwateringssysteem goed en eenvoudig te reinigen. Gecombineerd met een doordacht afwateringsadvies worden ook risico’s op verstoringen van het productieproces, door besmetting of verstopping, geminimaliseerd. Daarom komt ACO bij afwateringsvraagstukken op locatie om de situatie te bekijken. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen een voedselproducent van kant-en-klaar maaltijden, een slachterij of een zuivelverwerker.

De belangrijkste punten die ACO meeneemt in haar afwateringsadvies zijn; welk water, hoeveel water, waar wordt op geloosd en komen de afwateringssystemen overeen met de behoeften en voorschriften/normen (HACCP) binnen het bedrijf. Ter voorkoming van scheurvorming, aantasting van de vloer en bacteriegroei is ook een goede verbinding tussen de put, goot en de vloerafwerking cruciaal. Vanuit hygiënisch oogpunt en belastingsklasse qua transportmiddelen is ook het type rooster belangrijk. Kortom, reden genoeg voor een gedegen HygieneFirst afwateringsadvies.

Meer weten of advies nodig?

In een wereld die verandert hechten wij bij ACO veel waarde aan onderling contact en samen presteren. Daarom stellen wij onze kennis gratis ter beschikking, zodat er betere doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. "askACO" noemen we dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers natuurlijk gratis gebruik maken. Dus heb je een vraag over het monitoren, opvangen, reinigen, vasthouden en afvoeren van water? #askACO.

Ik ben benieuwd naar de volgende uitdaging! Neem gerust contact met mij, of met mijn collega's op.

Pascal Derksen
Segmenspecialist Levensmiddelen- en Grootkeukenindustrie

Mobiel: 06 19 23 30 46

Mail: pderksen@aco.nl