Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Regenwater vasthouden en gebruiken voor stedelijk groen is de toekomst

Naast wateroverlast hebben we de laatste jaren steeds vaker te maken met hittestress. Het vergroenen van de binnenstad, en dan met name door middel van bomen, is hiervoor een bewezen oplossing. Maar hoe zorg je ervoor dat alles groen blijft? Dit is één van de grote uitdagingen op het gebied van toekomstgericht watermanagement.

“Decennialang hebben we regenwater afgekoppeld door middel van wadi’s of ondergrondse infiltratievoorzieningen. Nadeel hiervan is dat nieuw groen hier niet zo veel aan heeft. Dit water zit vaak veel te diep voor de jonge wortels. Wij zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om eerst te kijken of je regenwater kunt gebruiken voor het behoud van stedelijk groen voordat je het gaat infiltreren of afvoeren.” Aan het woord is Rieks Hulst, Manager marketing en productmanagement bij ACO BV.

Eenvoudig en flexibel de binnenstad verkoelen met groen

“Als ACO Nederland zijn wij ruim drie jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van standalone plantenbakken. Deze zijn, dankzij een gepatenteerde techniek, in staat om gedurende een seizoen met één keer water geven rond te komen, in plaats van de traditionele 25 watergiften die normaal nodig zijn. Dit betekent een enorme besparing van water en mankracht én het voorkomt onnodige voertuigbewegingen met watertanks in de binnenstad. Dit zorgt voor een belangrijke CO2-reductie.

Na drie jaar testen zijn we ervan overtuigd dat dit principe goed werkt. Op basis hiervan gaan de ontwikkelingen nu verder richting boombakken. Door deze boombakken te combineren met IOT (Internet Of Things) techniek kunnen we ervoor zorgen dat jonge bomen precies de hoeveelheid water krijgen die ze nodig hebben, waardoor verspilling van water en energie wordt voorkomen. Groot voordeel van de bovengrondse planten- en boombakken is dat je snel, eenvoudig en flexibel de binnenstad kunt vergroenen, zonder rekening te hoeven houden met de ondergrondse infra. Maar naast verfraaien en verkoelen van de binnenstad dragen ze helaas niet direct bij aan het voorkomen van wateroverlast. Ook hier hebben wij oplossingen voor!” vertelt Rieks Hulst.

Regenwater gebruiken voor stedelijk groen

Door het veranderende klimaat zorgen hevige regenbuien veel vaker voor wateroverlast dan voorheen. Regenwater dat we in droge perioden fantastisch kunnen gebruiken voor stedelijk groen. Dit doet ACO door regenwater op te vangen, te reinigen en direct te transporteren naar (half)verzonken plantvakken. Hier wordt het bewaard en gedoseerd gebruikt voor de bewatering van de plantvakken.

De laatste twee jaar zijn enkele duurzame stedelijke afwateringssystemen (ID-Sas) toegepast op verschillende locaties. De praktijk laat zien dat deze ID-Sas systemen goed werken zonder extra onderhoud. Ze laten zich goed combineren met afwateringsproducten van ACO zoals lijnafwatering, zuiverings- en buffersystemen en pompen.

Geld besparen door te automatiseren

Als laatste koppelen wij onze stedelijke afwateringssystemen aan IOT Techniek. “Dit hebben wij recent gedaan in de gemeente Raalte. Hier krijgen twaalf plantvakken met bomen en planten “on demand” water. Op basis van sensoren wordt bepaald waar water nodig is en alleen die plekken worden gedoseerd van water voorzien. Binnenkort kunnen klanten via een dashboard zelf zien hoe het ervoor staat en eventueel zelf aanpassingen maken.”

Een goed werkend systeem in balans

Naast fabrikant is ACO specialistisch adviseur voor afwateringssystemen. Veel verschillende partijen raadplegen ons in de ontwerpfase (adviseurs, ontwerpers, gemeenten). Ons projectbureau verzorgt calculaties om zo tot een gebalanceerd systeem te komen waarbij alle stappen die nodig zijn goed op elkaar aansluiten. Dit is cruciaal voor een goed werkend systeem! Geïnteresseerd? Bezoek onze op de VOR, standnummer: 3.1.03, meld je hieronder aan:

Meld je hier aan!