Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

De Torenkamer
Marktplein Hengelo

Om iedereen die betrokken is geweest bij de realisatie van de Torenkamer in Hengelo te bedanken, organiseerde de gemeente een gezellige bijeenkomst voor al deze harde werkers. ACO is nauw betrokken geweest bij de realisatie van alle toegepaste afwateringsgoten op dit nieuwe plein, maar ook bij de realisatie van CorTenstalen boomranden, plantvakken en zitbanken.

Het ontwerp

Het ontwerp van het plein lag in handen van OKRA architecten. Wim Voogt vertelt hoe het ontwerp van het plein in co-creatie met inwoners en andere belanghebbenden tot stand is gekomen: Hengelo is een beken- en brinkenstad waar de metaalindustrie in het verleden een grote rol heeft gespeeld. Deze aspecten hebben allemaal een plek gekregen in dit ontwerp. Het stadscentrum heeft drie torens: een kerktoren, de markante toren van het gemeentehuis en een losstaande toren op de markt. Om deze toren meer een onderdeel van het marktplein te laten zijn is een ‘torenkamer’ gecreëerd. Een plek voor de weekmarkt, een plek om elkaar te ontmoeten, te ontspannen en te genieten, een plek waar je kunt luisteren naar optredens op het podium en waar ruimte is voor kinderen om te spelen. Een echt 'doe-plein' dus.

Water in de stad

Op het plein zijn cirkeltuinen gemaakt die zijn omzoomd door Wadi’s. Deze regentuinen vangen het regenwater uit de binnenstad op. Hier wordt het eerst gefilterd door middel van ACO filtratiekolken en daarna wordt het hergebruikt als water voor de bomen en planten. Zo is De Torenkamer behalve een ‘doe-plein’ ook een geweldig klimaat adaptief plein. Wateroverlast wordt voorkomen door de opvangcapaciteit en op warme dagen zorgen de schaduw van bomen en de vijver voor verkoeling!

Wij zijn trots dat wij een aandeel hebben kunnen leveren aan dit toekomstbestendige klimaatrobuuste plein!