1. Het ontwerp
Meer ruimte voor voetgangers, water en groen
De stedelijke omgeving van het stationsgebied van Zwolle was gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering. Daarom had de gemeente Zwolle zichzelf de ambitie gesteld van de Spoorzone een gebied te maken waar mensen zich verbonden voelen met elkaar en de stad. Een gebied waar je niet alleen maar doorheen gaat op weg naar je werk of school, maar waar het ook leuk is om een tijdje te verblijven. Verbinding, meer ruimte voor voetgangers en regenwater en verkoeling door middel van groen waren belangrijke uitgangspunten bij het ontwerp.
2. De uitwerking
Filteren voor gebruik
Door het busstation dat voor het station lag te verplaatsen naar de achterzijde van het station is een royale verblijfsplek gecreëerd met veel meer ruimte voor voetgangers, water en groene beplanting. ACO lijnafwatering, voorzien van filtersystemen, zorgt ervoor dat het regenwater gezuiverd wordt voordat het wordt opgevangen in een kratsysteem. Uitgangspunt voor dit systeem is dat de beplanting op het plein minimaal een maand zonder extra water kan. Komt er te veel water, dan kan het altijd nog weg via de superkolk die extra benadrukt wordt door de decoratieve CorTen stalen goot van ACO.
3. Eindresultaat
Verbeterde leefomgeving
Het eindresultaat van het project Stationsgebied Zwolle overtreft alles. Het groen, dat groen blijft, biedt verkoeling en is een oase voor insecten. Deze natte zomer is al bewezen dat tijdens hevige regenval het water efficiënt wordt afgevoerd zonder wateroverlast te veroorzaken. Dit project dient als een inspirerend voorbeeld van hoe stedelijke planning en innovatieve technologie kunnen samenkomen om de levenskwaliteit in steden te verbeteren.