Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

De Grote Markt en de Plas Raalte
Water terugbrengen naar het groen

1. Het ontwerp
Simpel en krachtig

De ontwerpfase begon met het idee om regenwater te benutten voor groen in drogere tijden. Het idee is simpel maar krachtig: regenwater opvangen, zuiveren en direct leiden naar (half) verzonken plantvakken, waar het als een kostbare bron dient voor de beplanting.

2. De uitwerking
Intelligent en geavanceerd

Dit project onderscheidt zich door het slim verzamelen van regenwater via lijngoten en het pompen naar plantvakken vanuit een geavanceerde bufferput. Wat dit project echt uniek maakt is de intelligentie erachter. Onze pomp is niet zomaar een pomp; hij werkt samen met slimme sensoren die de vochtigheidsgraad van de grond meten en houdt rekening met actuele weersinformatie. Als er binnen de komende uren regen wordt verwacht, wacht de pomp geduldig voordat hij begint met water geven. Zo zorgen we voor efficiënt waterbeheer!

3. Eindresultaat
Gewoon doen!

Er wordt veel over klimaatadaptieve oplossingen gepraat, maar Gemeente Raalte doet het gewoon! Zij hebben de stap genomen om samen met de aannemer het ACO I-DSAS systeem toe te passen in het centrum van Raalte. Als eerste gemeente in Nederland beschikken zij nu over een vol automatisch regenwatergeefsysteem voor het stedelijk groen en besparen zij hiermee water, tijd en energie. Bovendien wordt wateroverlast voorkomen en, niet onbelangrijk, een CO2 reductie gerealiseerd.

Grote Markt en De Plas
Raalte (2023)

Opdrachtgever: Gemeente Raalte
Ontwerp: IAA Architecten
Uitvoerder: Klink Nijland
Product: ExoDrain, PowerDrain Type-I, corten Fineline