Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Benthemplein in Rotterdam een uniek waterplein met custom made afwateringsgoten van ACO

Samenvatting van het project:

Dit waterplein laat zien dat er meer mogelijk is met regenwater. Het regenwater van de daken van omringende gebouwen loopt via een custom-made roestvast stalen riviergoot over het plein naar twee ondiepe bassins. Ook als het droog weer is zien deze grote glimmende RVS riviergoten er prachtig uit. Naast deze riviergoten leverde ACO ook FineLine sleufgoten met een zeer zuinige koud-witte LED-verlichting. Bijzonder is dat deze sleufgoten met LED-verlichting zodanig zijn ontworpen dat vrachtwagens eroverheen kunnen rijden.

Dit waterplein combineert op een aantrekkelijke manier waterberging met andere stedelijke functies. Als het droog is, kan er worden gepeeld, gesport of gewoon lekker worden gezeten. En als het regent dan stroomt dit plein vol met water en functioneert het plein als waterberging.


Klimaatadaptief waterplein

Door het veranderende klimaat regent het vaker en harder en wordt het tijd om met een andere blik naar al dat water te kijken. Zeker op plaatsen in de stad waar de afwatering vooral via de riolering moet plaatsvinden. De gemeente Rotterdam en ontwerpbureau De Urbanisten vonden elkaar in een unieke aanpak. Het Benthemplein in Rotterdam werd omgebouwd tot waterplein met een buffercapaciteit van 1700 Kuub. Op die manier wordt het riool ontlast en als gevolg daarvan verdere wateroverlast in straten en kelders voorkomen. Aannemersbedrijf Wallaard zorgde voor de uitvoering en ACO leverde zowel de LED-line- als de RVS "riviergoten"voor deze unieke manier van afwatering. "Regenwater wordt een feestje", vertelt Florian Boer van ontwerpbureau De Urbanisten."We wilden het regenwater in de stad een prominente plek geven in plaats van de overlast die het eerst veroorzaakte. Een plek die gecontroleerd onder water kan lopen. We wilden laten zien dat je met regenwater meer kunt doen dan het direct afvoeren naar het riool. Water zorgt niet alleen voor overlast, maar brengt ook leven in de stad!"

Regenwater opvangen van daken

Rotterdam is dichtbebouwd. Het is erg lastig extra ruimte te maken voor water, zoals singels, met name in de binnenstad. Daarom ontstond het idee van het waterplein: een plein dat bij droog weer een aantrekkelijke, leuke omgeving biedt voor de buurt, en bij heftige regenbuien zorgt dat er minder water naar het riool en de singels stroomt. Op het Benthemplein worden alle principes van het waterplein toegepast.Regenwater dat afkomstig is de van bestrating en dvan de daken van de omliggende gebouwen komt niet meer uit op de riolering. Het regenwater van de daken stroomt via grote glimmende Riviergoten over het plein naar twee ondiepe bassins. Deze Riviergoten hebben een lengte van maximaal 4 meter en zijn 300 of 1000mm breed. Er liggen drie strengen over het Benthemplein verdeeld. De RVS goten zijn voor de stevigheid met beton ondervuld.

Sfeer in de avonduren met LED-sleufgoten

ACO leverde voor dit plein ook LEDline sleufgoten, die een eer zuinige koud-witte LED-verlichting hebben. Deze sleufgoten met LED-verlichting zijn geplaatst in de lagere waterbassins, achter de RVS waterval in het sportbassin en in de pleinvloer. Door deze LED-verlichting in sleufgoten ontstaat er in de avond een mooi sfeerbeeld en wordt de rol van het water geaccentueerd.

ACO is meer dan een leverancier

Johan Bronkhorst was namens aannemersbedrijf Wallaard betrokken bij de bouw van het Benthemplein. Een uitdagend project, vond Bronkhorst. Juist omdat alle facetten erin zaten: riolering, bestrating, asfalt en staalwerk. ACO ontpopte zich tot meer dan een leverancier. Ze waren bijvoorbeeld ook bij de levering aanwezig om aanwijzingen te geven over hoe de verschillende elementen in elkaar te passen waren.

Florian Boer: "Het waterplein Rotterdam is gerealiseerd door een team van supergemotiveerde bouwers met betrokkenheid van alle partijen. Niet alleen in het eindresultaat, maar ook in de weg ernaar toe maakt het tot een uniek project!"

Swipe over deze fotorol voor de fotoreportage:

Ook interesse in bijzondere designafwatering met eventueel een eigen ontworpen roosterafdekking?

Wij stellen onze kennis graag ter beschikking, zodat er betere doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. "askACO" noemen we dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers gratis gebruik maken. #askACO