Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Fabio van Olst, Urban Design specialist bij ACO, vertelt je in zijn blog hoe je met LED-verlichting in lijngoten zorgt voor klimaatadaptie, veiligheid en sfeer in de openbare ruimte.


Watermanagement in combinatie met LED-verlichting zorgt voor wow-effect in de openbare ruimte

De meeste huizen in Nederland zijn rijtjeswoningen en de tuinen zijn de laatste decennia steeds kleiner geworden. Hierdoor zijn pleinen en winkelstraten tegenwoordig de openbare woonkamer. Het is de plek waar een groot deel van het sociale leven plaatsvindt en waar ouders, kinderen en jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Het is dan ook niet vreemd dat bij de herinrichting van pleinen en winkelstraten toekomstbestendigheid, klimaatadaptatie, veiligheid en een sfeervolle ruimte om te verblijven en ontmoeten steeds hoger op de gemeentelijke agenda staat. Maar hoe zorg je daarvoor en kun je die al die wensen met elkaar combineren?

Sfeervolle groene klimaatadaptieve ruimte

Om sfeer te creëren is het belangrijk om een goede eerste indruk van een plein of winkelstraat te geven. Bomen en struiken leveren met hun vorm, kleur en structuur een grote bijdrage aan de sfeerbeleving. Maar dit groen moet natuurlijk wel onderhouden worden en heeft water nodig. Om het groen het hele jaar te voorzien van voldoende water kun je het regenwater via lijngoten naar een infiltratieoplossing aanvoeren. Ook kun je hiervoor gebruik maken van een infiltratiegoot. Met deze oplossingen blijven bomen en planten groen, hoeft er in droge periodes minder water gesproeid te worden, wordt de hittestress beperkt en de riolering ontlast tijdens hevige neerslag. Tegenwoordig is er volop keuze in de uitstraling van lijngoten. Van smalle onopvallende sleufgoten tot custom-made uitvoeringen met je eigen unieke rooster.

Economisch duurzame keuze

Een sfeervolle klimaatadaptieve en veilige openbare ruimte kost veel geld. Gelukkig is er ook een duurzame keuze mogelijk die dit alles combineer: de FineLine sleufgoot met LED-verlichting. Dankzij deze smalle lijngoot heb je een subtiel afwateringssysteem dat bijvoorbeeld is aan te sluiten op het CO2 vriendelijke infiltratie- en bergingssyteem Stormbrixx. Hierdoor kun je het hemelwater lokaal bergen, infiltreren en gecontroleerd afgeven aan de bodem, het grondwater of de riolering.

De indirecte LED-verlichting in de Fineline sleufgoot zorgt in de avonduren voor een sfeervolle uitstraling en draagt bij aan de veiligheid. Om de identiteit van je winkelstraat of plein te onderstrepen in de dimbare LED-verlichting verkrijgbaar in oneindige veel kleuren. Doordat blinden en slechtzienden met hun stok het materiaalverschil met de omliggende bestrating waarnemen, kan deze lijnafwateringsgoot zelfs dienen als gidslijn.

Kortom, lijnafwateringsgoten met LED-verlichting zorgen voor de wow-factor op het gebied van klimaatadaptatie, veiligheid en sfeer. Wil je weten hoe je bewoners kunt betrekken bij het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte? Lees dan ook de blog van Rieks

Veilige openbare ruimte stimuleert lokale economie

Voor veel voetgangers is een groot plein overdag oversteken iets anders dan datzelfde plein ’s avonds oversteken.Met een goed ontworpen lichtplan zorg je ervoor dat voetgangers zich meer ontspannen en veiliger voelen. Want een goede verlichting zorgt voor basiszicht en draagt bij aan de veiligheid op straat. Bovendien nodigen prachtig verlichte straten en pleinen mensen uit om ook ’s avonds er op uit te gaan. Wat dan weer een positieve stimulans is voor de lokale horeca en culturele activiteiten.


Meer weten of advies nodig?

In een wereld die verandert hechten wij veel waarde aan persoonlijk advies en samen presteren. Daarom zijn wij jouw gratis kennispartner op het gebied van watermanagement. Dat noemen we #askACO. Zullen we schouder aan schouder gaan staan en kijken hoe we samen jouw dorp of stad mooier, veiliger en klimaatbestendig kunnen maken?

Fabio van Olst
Specialist Urban Design

Mobiel: 06 - 19 65 90 36

Mail: fvanolst@aco.nl