Als Verkoopdirecteur bij ACO weet André Pes hoe belangrijk watermanagement is. In deze blog vertelt hij hoe je mensen kunt stimuleren om een klimaatbestendige tuin te maken.
Hoe een klimaatbestendige tuin helpt bij de invulling van de klimaatopgave
Het klimaat in Nederland verandert. De vraag is hoe we hiermee omgaan. Hoe maken we ons klaar voor de toekomst? Gemeenteambtenaren hebben een klimaatopgave zodat in 2050 het stedelijk gebied in Nederland klimaatbestendig, water- en hitte robuust ingericht is en beheerd wordt. Wat een opgave! Want hoe betrek je mensen bij de klimaatopgave van jouw gemeente?
Hoe maak je klimaatadaptatie leuk?
Klimaatverandering is voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bed-show. Ze hebben het idee dat de organisaties die zich bezighouden met waterbeheer daarin gewoon ontzettend goed zijn. En dat klopt! Maar de komende jaren is er meer nodig. Door mensen bewust te maken van wateroverlast bij hevige buien, en die voorbeelden hebben we helaas al, kun je het concreet maken. Hieronder geef ik je graag een paar tips over het klimaatbestendig maken van tuinen.
Tuinen ruimtebesparend klimaatbestendig maken
De meeste huizen in Nederland zijn rijtjeswoningen waarvan de tuinen de laatste decennia steeds kleiner worden. Het plaatsen van de kliko op eigen terrein is er vaak al een probleem. Wat moet je als tuinbezitter dan met een regenton, die al een ouderwets imago heeft en mooi zijn ze ook al niet te noemen (al valt er over smaak niet te twisten)?
Met het milieuvriendelijke en duurzame RainBloxx infiltratiesysteem kun je waterplassen ruimtebesparend infiltreren in de bodem. Het regenwater dat op het ene moment teveel valt wordt direct opgenomen in het RainBloxx infiltratiesysteem, zodat wateroverlast wordt voorkomen, en geeft het op een later moment af aan bomen en planten, diepere grondlagen of grondwaterpeil.
Een klimaatbestendige tegeltuin
Veel tuinbezitters willen geen tuin maar een buitenkamer. Omdat ze meubels willen plaatsen en zo weinig mogelijk onderhoud, kiezen ze het liefst een oppervlak met veel tegels en tegelwippen zien ze dan vaak niet als de oplossing. Als overheidsinstantie wil je juist dat er meer groen in de tuin komt voor een beter regenwaterbeheer. Dit lijken tegenpolen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wanneer je de woningeigenaar gelijk geeft in zijn droomwens maar hem wel de opdracht geeft om aan de gemeenschappelijke wens van waterbeheer tegemoet te komen, dan zul je meer bereiken. Stel hem vrij in zijn inrichtingswens, verplicht hem om in ieder geval het water op te vangen of te infiltreren en motiveer hem om de ruimte zo groen mogelijk in te richten. Met het milieuvriendelijke en duurzame RainBloxx infiltratiesysteem kunnen alle regenbuien in de grond onder de tegels opgenomen worden. Je voorkomt regenwateroverlast in de wijk en vult langzaam het grondwaterpeil aan.
Inspelen op de emotie van de tuinbezitter
Door een enthousiasmerend verhaal met een positieve grondtoon, kun je watermanagement in de tuin leuk maken. Bovendien zijn Nederlanders gevoelig voor kortingsacties en vinden we het leuk om iets gratis te krijgen. Veel gemeenten geven al klimaatsubsidies om tuinen klimaatbestendig te maken, maar veel bewoners weten dit nog niet. Enerzijds begrijpelijk. Anderzijds een klimaatadaptieve tuin hoeft niet duur te zijn. Want het RainBloxx infiltratiesysteem is een prijsgunstige en ruimtebesparende oplossing, zelfs voor een kleine tuin
Samen schouder aan schouder voor klimaattuin
Wist je dat ACO diverse animaties beschikbaar heeft waarin aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt uitgelegd hoe je tuinen klimaatbestendig kunt maken? Hiernaast staat een van de vele animaties. Op het ACO YouTube kanaalzijn er veel meer te vinden. Wil je deze animaties gebruiken? Neem dan contact op met onze marketingafdeling via marketing@aco.nl
Ook is ACO al jarenlang sponsor van het TV-programma De Grote Tuinverbouwing. Ivo, het gezicht van het programma, vertelt hier regelmatig dat regenwater in je tuin houden heel belangrijk is en dat dit heel makkelijk is met het RainBloxx infiltratiesysteem. Wat is er dan mooier om deze filmpjes van Ivo te liken via jullie social media kanalen? Want door samen schouder aan schouder te staan creëren we een groter draagvlak voor klimaatbestendige tuinen. Bekijk ons YouTube kanaal voor inspirerende filmpjes.
Meer weten of advies nodig?
In een wereld die verandert hechten wij veel waarde aan persoonlijk advies en samen presteren. Daarom zijn wij jouw gratis kennispartner op het gebied van watermanagement. Dat noemen we #askACO. Zullen we schouder aan schouder gaan staan en kijken hoe we samen jouw dorp of stad mooier, leefbaarder en klimaatbestendig kunnen maken?
Wil je weten hoe je bewoners kunt betrekken bij het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte? Lees dan ook de blog van Rieks