Als Sales-Engineer bij ACO weet Marc van Ooijen hoe belangrijk watermanagement is. In deze blog vertelt hij je over alle mogelijkheden van hemelwaterafvoerstemen.
Dak- en gevelafwatering is niet saai
Een hemelwaterafvoersysteem voor gebouwen lijkt iets onbelangrijks, er is een buis nodig waarmee je regenwater afvoert en het moet goed functioneren. Maar zo simpel is het in de praktijk niet. Want er worden steeds hogere eisen gesteld aan een dakafvoersysteem, architectonisch moet het ‘smoelen’ en perceeleigenaren zijn volgens wetgeving verantwoordelijk voor de afvoer van hemelwater. Reden genoeg om eens stil te staan bij alle mogelijkheden van hemelwaterafvoersystemen.
Waterdichtgarantie
Het klinkt logisch en lijkt een open deur maar als een dak niet waterdicht is, dan leidt dit tot vervelende situaties. Het regent steeds vaker en harder en niet elk hemelwaterafvoersysteem kan deze grote hoeveelheid aan. Het regenwater stroomt dan via de gevel of het dak naar binnen en veroorzaakt waterschade. Het verzamelen en afvoeren van hemelwater is één van de belangrijkste aandachtsgebieden in de installatietechniek. Daarom worden er steeds vaker duurzame materialen op het werk geleverd worden. Zo heeft het modulaire GM-X programma een lange levensduur en zorgt het push-fit systeem van GM-X, dat bestaat uit een mof- en spie-eind, voor de waterdichte aansluiting in elke situatie.
Duurzaam bouwen
Het gaat steeds vaker over duurzaam bouwen. Het is dan ook niet vreemd dat architecten en opdrachtgevers gebruik willen maken van hernieuwbare, duurzame of herbruikbare materialen. Staal is dan bij uitstek het geschikte materiaal. In tegenstelling tot kunststof is het modulaire verzinkt stalen GM-X systeem niet gevoelig voor langdurige blootstelling aan UV-stralen, waardoor het niet breukgevoelig is. In vergelijking met zinken leidingen, waarbij de wanddikte 0,7mm is, heeft GM-X een wanddikte van 1,5 mm. Dit zorgt ervoor dat ze bij geringe mechanische belasting niet snel indeuken. Bij duurzaam bouwen hoort ook dat hemelwater niet meer wordt afgevoerd naar de riolering. Tegenwoordig is afkoppelen het motto. Met infiltratie- en buffersystemen zoals RainBloxx, Stormbrixx SD of een Infiltratiegoot is het hemelwater perfect op het eigen terrein te houden en kun je het in een aantal gevallen zelfs gebruiken om in tijden van droogte de bloemen en planten in de tuin water te geven.
Gebouwen met gecombineerd gebruik
Doordat er steeds meer gebouwen een gecombineerde functie hebben, zoals wonen, verzorging, educatie, commercie en parkeren, worden er steeds hogere eisen gesteld aan functionaliteit, brandveiligheid, vandaal-bestendigheid en esthetiek van dakafvoeren- en leidingsystemen. Bij de ontwikkeling van het modulaire dakafvoeren- en leidingsysteem GM-X stond deze eisen centraal. Het modulaire GM-X programma bestaat uit ronde en vierkante verzinkt stalen afvoerleidingen en is leverbaar in de afmetingen DN40 t/m DN300. De producten combineren robuuste eigenschappen met een fraai uiterlijk. GM-X is voorzien van KOMO attest en productcertificaat.
Brandveiligheid
Bij gebouwen met een gecombineerde functie heeft brandveiligheid de hoogste prioriteit. Het is bekend dat rook in veel gevallen veel gevaarlijker is dan brand. Stel dat er een brand ontstaat op een lager gelegen verdieping, dan kan de rook bij kunststof leidingen zich eenvoudig verspreiden door de wegsmeltende kunststof doorvoeringen. Dit geldt met name voor branden die kunnen ontstaan in publiekstoegankelijke onderdelen als een winkelcentrum of parkeergarage, met daarboven gelegen woningen. Om dit te voorkomen worden er extra brandeisen gesteld aan de hemelwaterafvoer. Het modulaire GM-X programma heeft brandklasse A1 onbrandbaar. Daarnaast biedt ACO ook de mogelijkheid om brandmanchetten te plaatsen in afvoerputten zodat in geval van brand geen rook- en branddoorslag tussen de verdiepingen kan plaatsvinden door de afvoerputten en dakafvoeren.
Vandaalbestendigheid
Na een aantal jaren verhardt kunststof en wordt het extreem breukgevoelig. In binnenstedelijke gebieden is de kans op beschadiging aan de regenpijp groot. Er valt een fiets of scooter tegenaan, er worden fietssloten omheen gehangen of ze zijn het mikpunt van vandalisme. De GM-X regenwateronderuiteinden zijn robuuster dan PVC-leidingen en daardoor hier wel allemaal tegen bestand. Bovendien hebben ze een mooi uiterlijk en ze zijn leverbaar in een ronde en vierkante uitvoering.
Architectonische uitstraling
In een verzinkt stalen uitvoering blijft het modulaire GM-X systeem, dat verkrijgbaar is in ronde en vierkante buizen, zijn uitstraling 60 jaar lang behouden. De robuuste uitstraling maakt verzinkt staal toepasbaar bij gebouwen met een historische uitstraling en moderne architectuur. Naast de ronde hemelwaterafvoersystemen zijn er ook vierkante buizen verkrijgbaar. Vierkante buizen zijn perfect weg te werken in de gevel of dienen juist als een echte blikvanger bij panden met een moderne uitstraling.
Met enkel het hemelwater van het dak afvoeren houdt het natuurlijk niet op. Met de Profiline design afvoergoten zorg je voor een snelle en bedrijfszekere afvoer van hemelwater dat valt op balkon, dakterras, daktuin en galerij. De Profiline is de oplossing ter voorkoming van waterschade aan gevels, balustrades, ramen, deuren en isolatie als gevolg van stuw- of spatwater. In RVS of thermisch verzinkt staal zorgt het in een variabele of vaste bouwhoogte voor een drempelloze toegang. Afhankelijk van de gootbreedte is er een scala aan roosterafdekkingen beschikbaar, waarmee je elk gebouw de architectonische uitstraling geeft.
Opvangen hemelwater particulier terrein
Regenwater kan wateroverlast veroorzaken. Daarom ligt het voor de hand om het regenwater vanaf je dak via de regenpijp af te voeren naar het riool. Echter, nieuwe wetgeving legt de verantwoordelijkheid voor de hemelwaterafvoer bij de perceeleigenaar, die het hemelwater zoveel mogelijk op eigen terrein moet houden. Dit kan heel eenvoudig door het hemelwater op te vangen in een regenton, echter volstaat dit soort voorzieningen niet of nauwelijks.
Het kan ook door het GM-X leidingsysteem aan te sluiten op het ruimtebesparende infiltratiesysteem RainBloxx. Dit is een milieuvriendelijke en duurzaam infiltratiesysteem van steenwol. De blokken hebben naast de infiltratiefunctie een enorm absorberend vermogen en kunnen ook in een ondiepe bodem als tijdelijke berging van regenwater dienen. In droge periodes wordt het water weer geleidelijk afgegeven aan de bomen, planten en struiken in de tuin. Er zijn al veel gemeentes die dit afkoppelen van hemelwater stimuleren met afkoppel- of klimaatsubsidie. ACO heeft aan de hand van 12 praktijksituaties in kaart gebracht wat de beste oplossing is voor elke tuin. Lees meer hierover in de blog van André.
Wil je het regenwater op je eigen terrein opvangen voor gebruik later, bijvoorbeeld voor je tuin, het wassen van je auto of het doorspoelen van je toilet. Dan is de regenwaterbuffertank Rain4Me de oplossing. Pak je het duurzame waterbeheer liever groter aan dan is het CO2 vriendelijke infiltratie- en bergingssyteem Stormbrixx de oplossing. Hiermee kun je het hemelwater lokaal bergen, infiltreren en gecontroleerd afgeven aan het riool of bodem en grondwater. Dit zijn maar een paar oplossingen die ACO heeft voor het lokaal opvangen en gebruiken van regenwater. Ik en mijn collega’s vertellen je graag meer hierover in een persoonlijk gesprek. #askACO
Meer weten of advies nodig?
In een wereld die verandert hechten wij bij ACO veel waarde aan onderling contact en samen presteren. Daarom stellen wij onze kennis gratis ter beschikking, zodat er betere doordachte en uitvoerbare oplossingen komen die sneller te verwerken zijn. "askACO" noemen we dat. Van deze ‘way of working’ mogen ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers natuurlijk gratis gebruik maken. Dus heb je een vraag over het monitoren, opvangen, reinigen, vasthouden en afvoeren van water? #askACO.
Ik ben benieuwd naar jouw uitdaging over hemelwaterafvoersystemen! Neem gerust contact met mij, of met mijn collega's op.