Door klimaatverandering worden regenbuien intensiever, neemt de kans op wateroverlast toe en wordt de riolering meer belast. Met een intelligent duurzaam stedelijk afwaterings systeem (I-DSAS) biedt je bescherming tegen overvloedig hemelwater, beperk je hittestress in de stad, zorg je voor het stedelijk groen én ontlast je de riolering. In deze blog vertelt Rieks Hulst, Sales-Engineer bij ACO, meer over het managen van hemelwater.
Klimaatverandering: overheid en de bouw moeten aan de bak
Hevige regenval en droge periodes komen steeds vaker voor. Door de hevige regenval treedt wateroverlast op, terwijl in andere perioden er een tekort is aan water, waardoor verdroging plaatsvindt. In 2050 moet het stedelijk gebied in Nederland klimaatbestendig, water- en hitte robuust ingericht en beheerd worden. De komende jaren moeten de gemeenten en de bouw dus flink aan de bak. Omdat verdroging van het groen in stedelijk gebied een even groot thema is als het riool ontlasten is het Intelligent Duurzaam Stedelijk Afwatering Systeem (I-DSAS) ontwikkeld. Hiermee wordt het gebied beschermt tegen overvloedig hemelwater, wordt hittestress beperkt en wordt de riolering te ontlast tijdens hevige neerslag.
Regenwater binnenstedelijk slim gebruiken voor bomen en planten
Om I-DSAS mogelijk te maken heeft ACO diverse innovatieve oplossingen waardoor de omgeving slim gebruik maakt van regenwater en de riolering wordt ontlast. Een win-winsituatie voor dorp, stad, mens en natuur. Naast infiltratiekratten hebben we specifiek voor binnenstedelijke gebieden, waar de ruimte beperkt is vanwege alle kabels en leidingen in de grond, een ondiepe infiltratieoplossingen in de vorm van een infiltratiegoot. Deze vangt het water op, reinigt het en infiltreert het hoog aan de oppervlak in de directe omgeving. Dankzij de vriendelijke inbouwmethode is met deze infiltratiegroot elk binnenstedelijk gebied klimaatbestendiger te maken.
In het Vakblad Riolering van juni/juli 2020 staat ook een artikel over de "samenhang tussen wateroverlast, droogte en hemelwaterkwaliteit". In het kader van I-DSAS ook zeker een aanrader om te lezen. Lees nu dit artikel.
Draagvlak bij bewoners gedurende bouwwerkzaamheden
Om een klimaatadaptieve omgeving te maken moet de schop de grond in en ervaren omwonenden hinder en overlast van de bouwwerkzaamheden. Door bewoners te betrekken in het bouwproces kun je draagvlak creëren. Maar hoe doe je dat, want klimaatverandering is voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bed-show? In mijn blog "Hoe kun je bewoners betrekken bij de klimaatadaptieve inrichting?" vertel ik je er graag meer over.
Meer weten of advies nodig?
In een wereld die verandert hechten wij veel waarde aan persoonlijk advies en samen presteren. Daarom zijn wij jouw gratis kennispartner op het gebied van watermanagement. Dat noemen we #askACO. Ik praat je graag bij over het I-DSAS concept zodat je een integrale visie kunt ontwikkelen over het ‘managen’ van hemelwater. Neem nu contact met mij, of met mijn collega's op.